Texas agent zei niet 'pistool' voor fatale schietpartij, zoek

08 Dec 2022

Texas agent zei niet 'pistool' voor fatale schietpartij, zoek

Een politieagent uit Texas die drie jaar geleden een zwarte vrouw doodschoot door een achterruit van haar huis, zei niet dat de vrouw een pistool vasthield voordat hij de trekker overhaalde en noemde het wapen nooit voordat hij het huis doorzocht, aldus de agent. die bij hem was die nacht getuigde dinsdag.

De getuigenis van Fort Worth-officier Carol Darch in de moordzaak van Aaron Dean voor de moord op Atatiana Jefferson sprak over een belangrijk punt in de zaak: of Dean Jeffersons pistool zag voordat hij het vuur opende. Dean's advocaten zeggen dat de blanke agent het wapen heeft gezien, terwijl aanklagers beweren dat het bewijs anders zal uitwijzen.

De 27-jarige Darch nam op de tweede dag van het lang uitgestelde proces plaats in de getuigenbank en herinnerde zich dat Dean de 28-jarige Jefferson neerschoot terwijl de agenten reageerden op een oproep over een openstaande voordeur op 12 oktober. 2019. Ze erkende dat ze geheugenproblemen heeft vanwege twee beroertes die ze sindsdien heeft gehad.

De zaak was ongebruikelijk vanwege de relatieve snelheid waarmee, te midden van publieke verontwaardiging, de politie van Fort Worth de body-camera-video van de schietpartij vrijgaf en Dean arresteerde, die dagen na de schietpartij het korps verliet. Sindsdien is het herhaaldelijk uitgesteld vanwege juridisch gekibbel, de terminale ziekte van de hoofdadvocaat van de officier en de COVID-19-pandemie.

Darch herinnerde zich dinsdag dat zij en Dean dachten dat er mogelijk was ingebroken in het huis van Jefferson en dat ze met getrokken wapens de achtertuin in gingen op zoek naar tekenen van inbraak. Zei ze terwijl ze de achterkant van de tuin afspeurde, ze hoorde Dean schreeuwen en een schot lossen voordat ze zich volledig kon omdraaien.

Bodycambeelden toonden aan dat geen van beide agenten zich bij het huis identificeerde als politie. De advocaat van Dean zei maandag dat Dean het vuur opende nadat hij het silhouet van Jefferson had gezien met een pistool in het raam en een groen laservizier op hem gericht.

Darch getuigde dat toen ze zich omdraaide, alles wat ze kon zien in het raam waardoor Jefferson zojuist was neergeschoten, "ogen zo groot als schoteltjes" waren.

Verhaal gaat verder

"Het enige dat ik kon zien, waren eigenlijk ogen," zei ze. "Ik kon niet zien of het een mannetje of een vrouwtje was. Alleen ogen.”

Darch getuigde dat Dean nooit "pistool" zei voordat hij het vuur opende en dat hij geen wapen noemde toen ze samen het huis binnenstormden, een herinnering die wordt ondersteund door beelden van lichaamscamera's die in de rechtbank werden afgespeeld. Op de beelden was te horen hoe de agenten "handen omhoog" en "laat me je handen zien" riepen terwijl ze het huis doorzochten. Maar Dean hoorde het niet over een wapen totdat hij naar het pistool naast het lichaam van Jefferson keek. Darch herinnerde zich dat hij het laservizier op het gevallen pistool had gezien.

Eenmaal binnen zei Darch dat haar enige focus het gejammer van Jeffersons 8-jarige neefje was, die getuige was van de schietpartij.

Zion Carr, nu 11, heeft tegenstrijdige verklaringen afgelegd over de vraag of zijn tante haar pistool uit het raam had gericht. Hij getuigde op de openingsdag van het proces dat ze het pistool altijd bij zich had, maar zei kort na de schietpartij in een opgenomen interview dat ze het op het raam had gericht.

Nadat ze Jefferson op de grond had zien liggen en Carr had zien huilen, zei Darch dat ze de kleine jongen in een deken had gewikkeld en hem naar de stoep had gesleurd. Ze erkende dat noch zij, noch Dean hulp aan Jefferson hadden verleend en zei dat Carr's welzijn haar grootste zorg was.

"Zodra ik door de deur kwam, hoorde ik de baby en dat werd mijn enige focus", zei ze in tranen.

___

Associated Press-schrijver Jamie Stengle heeft bijgedragen aan dit rapport.