Poetin bereidt zich voor om te vluchten wanneer Rusland implodeert, zegt ex-assistent

08 Dec 2022

Poetin bereidt zich voor om te vluchten wanneer Rusland implodeert, zegt ex-assistent

Spoetnik via Reuters

Russische Vladimir Poetin en zijn trawanten hebben al een plan om het land te ontvluchten zodra de zaken verkeerd lopen, beweert een voormalig medewerker van de Russische president.

Abbas Gallyamov, een voormalig speechschrijver voor Poetin, deed de verbazingwekkende bewering begin woensdag op Telegram, daarbij verwijzend naar een naamloze bron die volgens hem "voorkennis" had over de hele zaak.

Het evacuatieplan is volgens Gallyamov in het voorjaar van start gegaan, toen het onofficieel "Ark van Noach" werd genoemd.

“Zoals de naam al aangeeft, gaat het om een ​​zoektocht naar nieuw land om naartoe te gaan voor het geval het helemaal ongemakkelijk wordt in het thuisland. De entourage van de leider sluit niet uit dat hij de oorlog zal verliezen, zijn macht zal verliezen en dringend ergens anders moet evacueren”, schreef Gallyamov.

De binnenste kring van Poetin overwoog eerst een plan om naar China te evacueren, zei Gallyamov, maar bedacht zich later, uit vrees dat de kans op "medewerking" van de Chinezen klein was, vooral omdat ze een hekel hebben aan "verliezers". Nu, zei hij, is de focus verschoven naar Argentinië of Venezuela, waarbij Poetin-bondgenoot Igor Sechin momenteel toezicht houdt op een evacuatieplan voor het laatste land.

Explosief lek van 'Presidential Lockdown Order' Roils Kremlin

Het plan is zo ver gevorderd, zei Gallyamov, dat Sechins "rechterhand" bij Rosneft "formeel ontslag nam" bij de oliegigant om "werk op locatie" te gaan doen.

Onder verwijzing naar twee bronnen dicht bij de presidentiële administratie en een bron in Rosneft, meldt het Telegram-kanaal Mozhem Obyasnit ook dat hoge functionarissen al zijn begonnen met het opkopen van onroerend goed en werken aan het verkrijgen van verblijfsrechten in Venezuela. Volgens dat rapport zoeken degenen met een lagere rang in de presidentiële administratie en de Russische regering een verblijfsvergunning in Ecuador, Paraguay en Argentinië.

Een bron werd met name geciteerd en zei dat Russische functionarissen eigendommen op het Margarita-eiland in Venezuela hebben buitgemaakt, waar ze er zeker van zijn dat ze veilig zullen zijn voor uitlevering.

“Het eiland Margarita in Venezuela is hun lokale Courchevel”, zei de bron, die de zogenaamde schuilplaats van het Kremlin vergeleek met het beroemde skigebied in de Franse Alpen.

Verhaal gaat verder

Toegeven dat hij geen verdere details had, zei Gallyamov dat alleen al het feit van een evacuatieplan "voldoende is om te begrijpen" dat "als ze zeggen 'alles gaat volgens plan', het de moeite waard is om te vragen welk. Ze lijken veel meer dan één plan te hebben.”

Zijn bombastische beweringen kwamen toen de Russische leider berichten bagatelliseerde over een historisch laag moreel onder de Russische troepen die negen maanden na het begin zijn prille oorlog beu waren. Er zijn de afgelopen weken talloze rapporten verschenen van dienstplichtigen die massaal hun bases ontvluchtten nadat hun klachten over slordige uitrusting en voorraden werden genegeerd. En de opkomst van familieleden van troepen die publiekelijk de zogenaamde "speciale militaire operatie" opblazen, heeft sommige experts er zelfs toe gebracht te suggereren dat dit het omslagpunt zou kunnen zijn naar een volledige burgeroorlog.

Volgens Poetin is alles echter in orde.

“Er zijn geen problemen met desertie in de zone van de [speciale militaire operatie]. Er waren geïsoleerde incidenten, maar over het algemeen is er niets van dat alles. … Zijn er mensen die hun functie verlaten? Ja, dat is gebeurd. Het gebeurt steeds minder”, beweerde Poetin woensdag tijdens een ontmoeting met leden van de mensenrechtenraad van het land.

Hij ontkende ook berichten van mensenrechtenorganisaties dat er "kampen" zijn opgezet waar honderden Russische overlopers onder dwang in kelders zijn vastgehouden, en beweerde dat dergelijke rapporten "nep" zijn.

Waarschuwing dat de oorlog waarschijnlijk een "lang proces" zal worden, prees Poetin vervolgens de verovering van nieuwe Oekraïense gebieden (zonder te vermelden dat Oekraïne er al een aantal heeft teruggewonnen) en bood hij een onheilspellende kijk op de vooruitzichten op een nucleaire oorlog.

“Een dergelijke dreiging groeit. Waarom ontkennen?”

Lees meer bij The Daily Beast.

Ontvang de grootste primeurs en schandalen van de Daily Beast rechtstreeks in je inbox. Meld u nu aan.

Blijf op de hoogte en krijg onbeperkte toegang tot de ongeëvenaarde rapportage van de Daily Beast. Abonneer u nu.