Oliemarkten zijn bearish, maar de keerzijde is beperkt
08 Dec 2022
De prijzen voor ruwe olie van WTI en Brent daalden dinsdag voor de derde achtereenvolgende sessie, waarbij de Amerikaanse benchmark nu op het laagste niveau in een jaar tijd staat. Nymex-ruwe ruwe olie van de eerste maand voor levering in januari sloot de dag -3,5% tot $ 74,25/bbl, het laagste niveau in bijna een jaar, terwijl Brent-ruwe olie in februari -4% eindigde tot $ 79,35/bbl, de zwakste slotkoers sinds 3 januari. Het is nu duidelijk dat de bredere uitverkoop op de markt en zorgen over agressievere monetaire verkrapping door de Federal Reserve hebben elk positief effect van de nieuwe prijsplafond op de Russische olieverkoop overschaduwd.
Oliehandelaren hebben met spanning gewacht om te zien hoe de prijsplafond op Russische olie de markt zal beïnvloeden, maar de maatregel heeft nog geen invloed op de prijzen.
Ondertussen lieten gegevens die op maandag werden vrijgegeven zien dat de Amerikaanse ISM-index voor de dienstensector licht steeg van 54,4% in oktober naar 56,5% in november. een Amerikaanse recessie en minder energieverbruik'', heeft Stephen Innes, managing partner bij SPI Asset Management, aan Morningstar verteld. De ISM onderzoekt de inkoop- en toeleveringsmanagers van niet-productieve (of dienstverlenende) bedrijven. Het dienstenrapport meet de bedrijfsactiviteit voor het algemeen economie; boven de 50 duidt op groei en onder de 50 op krimp.
Bearish olieprijssentiment
Dus, hoe bearish is het sentiment op de oliemarkten geworden?
Volgens grondstoffenanalisten van Standard Chartered was speculatieve positionering in ruwe olie gedurende het grootste deel van 2022 onopvallend, maar is de afgelopen weken veranderd. De analisten hebben onthuld dat hun eigen positioneringsindex voor ruwe olie, die de netto longposities van de vier belangrijkste contracten voor ruwe olie in New York en Londen vergelijkt met open rente en historische normen, momenteel negatiever is dan die voor alle andere grondstoffen die ze volgen. StanChart zegt dat ruwe olie de afgelopen maanden dicht bij de onderkant van de ranglijst van metalen en energie bleef in termen van impliciete positieve speculatieve voorkeur, terwijl benzine dicht bij de top stond.
Verhaal gaat verder
De ruwe olie-index van StanChart staat momenteel op -70,3, de laagste sinds half april
2020 (ongeveer een week voordat de WTI-prijzen een negatieve prijs kregen). De index is nu gedaald
met 57,4 in de afgelopen drie weken, de grootste daling in drie weken sinds februari
2020, net voor de tijdelijke ineenstorting van de OPEC+-overeenkomst.
Oliepositionering
Bron: Standard Chartered
StanChart zegt echter dat de situatie deze keer heel anders is dan tijdens de historische ineenstorting van de olieprijs in 2020, wat waarschijnlijk de neerwaartse druk op de olieprijzen zal beperken. Ten eerste merken de analisten op dat de fundamentals van de oliemarkt deze keer veel meer ondersteunend zijn dan begin 2020; de vraag staat niet op het punt in te storten als gevolg van een pandemie en er zijn momenteel geen prijzenoorlogen tussen producenten.
De experts zeggen dat de olieprijzen worden meegesleurd door top-down macro-transacties met zowel positief als negatief nieuws op economisch vlak dat uitverkoop veroorzaakt.
Volgens StanChart veroorzaken negatieve Amerikaanse economische cijfers een uitverkoop van de olieprijs als gevolg van de angst voor een recessie; Positieve datapunten hebben echter, ironisch genoeg, een vergelijkbaar effect als gevolg van de versterking van de Amerikaanse dollar.
Bovendien werd het sentiment gestimuleerd door de hoop op heropening in China, maar naarmate de tijdschema's langer werden, gaven veel handelaren er de voorkeur aan meer in te zetten op de metaalmarkten.
Gelukkig voor de olie-bulls zeggen de grondstoffenexperts dat de nieuwe shortposities relatief zwak zijn en binnenkort zullen worden afgedekt, wat helpt om olie te ondersteunen, hoewel de markt op korte termijn waarschijnlijk het negatieve zal accentueren.
Met betrekking tot het prijsplafond voor Russische zeeolie, heeft StanChart voorspeld dat dit weinig effect zal hebben op de olieprijzen. De analisten merken op dat China, India en Turkije de drie belangrijkste swingers zijn
Consumenten van Russische olie en niemand heeft tot nu toe gesuggereerd dat ze zouden overwegen om zich aan te sluiten bij de pet. Zonder de deelname van deze drie landen zou de hoeveelheid Russische olie die onder de limiet waarschijnlijk zal bewegen, waarschijnlijk klein zijn, zelfs als Rusland ermee instemde olie onder die voorwaarden te verkopen (wat het herhaaldelijk heeft gezegd niet te zullen doen).
De grote vraag hier in termen van marktimpact is dan of Rusland olie naar zijn grootste afnemers kan transporteren (inclusief het voorzien van een adequate verzekering) zonder gebruik te maken van EU- of andere G7-diensten. StanChart zegt dat Rusland sinds de invasie van Oekraïne een voldoende grote 'schaduw'-tankervloot heeft verworven die het kan gebruiken om de meeste ontheemde volumes te verplaatsen; de analisten merken echter op dat het verzekeringsaspect waarschijnlijk voor aanzienlijke problemen zal zorgen. Dit heeft ertoe geleid dat analisten voorspellen dat de Russische productie van ruwe olie in 2023 waarschijnlijk met 1,44 miljoen vaten per dag zal dalen dankzij een toenemend tekort aan hoogwaardige apparatuur en een gebrek aan toegang tot internationale dienstverlenende bedrijven naarmate de tijd verstrijkt.
Door Alex Kimani voor Oilprice.com
Meer topreads van Oilprice.com:
Frankrijk verbiedt meerdere binnenlandse vluchten in het kader van emissiereductie
Singaporese wetenschappers ontwikkelen techniek om afval om te zetten in batterijonderdelen
De VS houdt zijn eerste veiling van offshore wind aan de westkust
Lees dit artikel op OilPrice.com