Jay Wright op zijn gemak bij het verlaten van Nova na 'ertegen te hebben gevochten' als coach

08 Dec 2022

Jay Wright op zijn gemak bij het verlaten van Nova na 'ertegen te hebben gevochten' als coach

VILLANOVA, Pa. (AP) — Jay Wright vestigde zich in een hokje in het restaurant aan de overkant van de basketbalgym waar hij al twee decennia zijn thuis noemde, en de vrolijke serveerster vroeg hem tijdens de lunch of hij hier eerder had gegeten.

p>

Hij had, de plek is een populaire ontmoetingsplaats bij Villanova. Dus vroeg ze natuurlijk, wat doet hij?

“Ik heb lang op de universiteit gewerkt”, zei Wright met een vleugje bescheidenheid.

"Oh," zei ze, klaar met een leuk weetje, "de president komt de hele tijd binnen en eet hier."

Ja, het is ook een favoriet van deze oude universiteitsmedewerker.

Zou het kunnen dat Jay Wright, de Hall of Fame-coach die Villanova van de slaperige Big East-school uitbouwde tot een nationale macht en twee nationale kampioenschappen won voordat hij de sport schokte in april en op 60-jarige leeftijd met pensioen ging na een laatste Final Four, vergeten al? Ja, niet helemaal. De aanwezigheid van Wright breidt zich uit en al snel turen klanten door kerststerren op de rand van het hokje en gapen naar de Hall of Fame-coach of vragen beleefd tussen de happen van zijn buffelkipsalade door of hij naar buiten mag voor een foto.

Natuurlijk, waarom niet?

De gepensioneerde Nova werkt in een ander tempo: ochtend Bikram-yoga, vakanties thuis met Patty, zijn vrouw van 32 jaar. Maar hij is niet helemaal uit het zicht van het publiek verdwenen. Met 520 overwinningen in 21 seizoenen bij Villanova, staat hij op het punt zijn expertise te gaan lenen aan kijkers in een nieuw optreden als omroep voor CBS en Turner Sports. Hij zal zijn debuut maken als game-analist — samen met collega-voormalige Nova-coach Steve Lappas — voor het CBS Sports Network op woensdagavond wanneer zijn oude Wildcats-team tegen Penn speelt.

"Ik heb dat beginnersgevoel", zei Wright.

Trim, opgefrist, vrolijk, Wright zegt dat hij de zelf toegebrachte spanning heeft afgeworpen die elk seizoen meer en meer knaagde als de onberispelijk geklede architect van een onwaarschijnlijke nationale grootmacht in de tony Philly buitenwijken.

“Gewoon vrij zijn, om echt alles te ervaren, was ongelooflijk”, zei hij in een interview met The Associated Press. 'Ik weet dat het simpel en dom klinkt. Maar wij allemaal coaches, we zijn echt gek. Mensen zeggen dat het niet gezond is. Nee dat is het niet. Maar het is maar wat je doet.”

Verhaal gaat verder

Wright had tijdens zijn coaching geprobeerd de gedachte te onderdrukken dat hij niet op de rand van een burn-out stond. Dat hij niet nog een geobsedeerde coach was die het spel niet los kon laten.

"En ik weet nu dat ik er een was", zei hij.

Hij had zichzelf nog een jaar of twee kunnen pushen na de Final Four-run van vorig seizoen, maar hij zou zich een oplichter hebben gevoeld.

“Ik wist dat ik er tegen vocht”, zei hij. “Ik ging naar een vergadering met het team en ik stopte mezelf en schopte mezelf voor mijn kont. Yo, laten we gaan. Krijg jezelf in vuur en vlam. Ik heb dat nooit, nooit hoeven doen. Nooit.”

Wright heeft de sportschool niet helemaal verlaten. Maar toen hij een keer naar de training ging, verviel hij in oude gewoonten en nam gewoon het bevel over. De technische staf was ontvankelijk, vanwege dat hele Hall of Fame-coachgedoe, en ook omdat de coachtraining de zoon van Wright was. Taylor Wright, nu de interim-hoofdbasketbalcoach van de Episcopal Academy in de buitenwijken van Philly, had de dag na Thanksgiving de macht overgedragen aan papa voor een training.

"Ik had net een paar dingen te zeggen", zei Wright lachend. 'Ik moet er vanaf blijven. Het is gewoon te verleidelijk."

Hij is niet ver van Villanova afgedwaald. Kyle Neptune, een oude Villanova-assistent die na één seizoen terugkeerde als hoofdtrainer bij Fordham om Wright op te volgen, verwelkomde zijn mentor tijdens de training. Kom langs, wanneer je maar wilt.

"Zoveel van wat ik weet, en hoe ik het spel heb geleerd, hoe ik het spel zie, hoe ik heb geleerd een programma uit te voeren, heb ik geleerd door hier te zijn," zei Neptune. natuurlijk ben ik niet dezelfde persoon. Niemand kan precies Jay Wright zijn."

Wright zegt dat hij in de buurt is, maar dat hij er gewoon niet te veel wil zijn. Daarom sloeg hij een aanbod af van een hechte groep oud-leerlingen die hem naar de Michigan State-wedstrijd wilden vliegen en ophangen. Hij wilde Neptunus zijn weg laten vinden zonder voor afleiding te zorgen.

Villanova's slechtste start van zeven wedstrijden sinds 1991 heeft de Wildcats uit de AP Top 25 geslagen en de Big East plotseling voor het oprapen gezet. Het was voor Wright onmogelijk om tijdens de lunch te ontsnappen aan de Main Line-malaise die sommige fans amper een maand in het seizoen voelden. Twee oude kamergenoten van de universiteit onderbraken Wright voor zowel een fotoverzoek als een snelle kritiek op de vechtende Wildcats.

"We hebben net deze mini-reünie en we zeggen dat Villanova niet zo goed is sinds je wegging," zei een vrouw.

“Zeg dat niet! Dat is niet waar', zei Wright. "We zullen zijn. We zullen beter zijn."

De 37-jarige Neptune kan niet meteen ontsnappen aan de schaduw van Wright - vooral niet als hij 15 meter verderop staat met een CBS-blazer en een headset op. En dat is oké met Neptunus.

"Veel van wat ik heb geleerd, heb ik van hem geleerd", zei Neptune.

Wright zegt dat er geen gezondheidsproblemen of zelfs maar de uitdagende, veranderende wereld van universiteitssporten waren die tot pensionering leidden. Het was een leven vol basketbal dat zich uitstrekte van het coachen van een liefdadigheidsteam voor de USFL Philadelphia Stars tot een assistent in het Amerikaanse basketbalteam voor mannen die hem dwong het rustiger aan te doen en naar het leven buiten de bank te kijken. Allerlei aanbiedingen voor andere, vaak lucratievere banen sloeg hij af.

Hij is ook slim genoeg om te weten dat wervingsoproepen zullen blijven komen. Wright zegt dat hij voorlopig niet geïnteresseerd is in een ander coachingsoptreden. Maar ach, de telefoonlijnen zijn open.

"Ik zeg nee", zei hij. "Op dit moment heb ik geen interesse. Direct. Ik weet net genoeg over het leven om te weten dat het misschien verandert. Ik zeg je, op dit moment heb ik geen interesse."

Laten we eens kijken hoeveel hij van uitzenden houdt. Onverstoorbaar aan de zijlijn, zegt Wright dat hij niet naar buiten komt met een lijst met slogan - maar hoe kan hij niet "knal" zeggen op een grote Nova 3? - of probeer spelen te voorspellen als een roundball Tony Romo. Hij heeft woensdag ervaren omroeper Tom McCarthy aan zijn zijde om hem door eventuele rookie-kriebels te loodsen.

Wright maakte een cameo-optreden in de uitzending van zaterdag - zijn Final Four-ring uit 2022 knalde van het scherm - en zijn eerste, korte poging om de game te callen was genoeg om hem zeker te laten weten dat hij de juiste beslissing had genomen om van carrière te veranderen.< /p>

"Je kijkt naar de andere kant en je ziet de twee coaches en je weet wat ze denken, je weet wat er in hun hoofd omgaat, je weet wat er in je hoofd omgaat," zei Wright, "ik vind dit veel leuker.”

___

AP college basketball: https://apnews.com/hub/college-basketball en https://apnews.com/hub/ap-top-25-college-basketball-poll en https://twitter.com /AP_Top25