Interraciale huwelijken krijgen extra bescherming onder de nieuwe wet

08 Dec 2022

Interraciale huwelijken krijgen extra bescherming onder de nieuwe wet

RICHMOND, Virginia (AP) — Op een dag in de jaren 70 liepen Paul Fleisher en zijn vrouw over het parkeerterrein van een warenhuis toen ze een groep mensen naar hen zagen kijken. Fleisher, die blank is, en zijn vrouw, die zwart is, waren gewend aan 'de look'. Maar deze keer was het intenser.

"Er was een blank gezin dat ons alleen maar aanstaarde, alleen maar gaten in ons staarde", herinnert Fleisher zich.

Dat beladen moment deed zich voor ondanks het feit dat de rechtsonzekerheid over de geldigheid van interraciale huwelijken tien jaar eerder was geëindigd: in 1967, toen het Amerikaanse Hooggerechtshof de staatswetten vernietigde die huwelijken tussen mensen van verschillende rassen verbieden.

In de meer dan een halve eeuw daarna is interraciaal huwelijk meer algemeen geworden en veel meer geaccepteerd. Dus Fleisher was verrast dat het Congres de behoefte voelde om een ​​extra bescherming op te nemen in de Respect for Marriage Act, die naar het Huis gaat voor een eindstemming die deze week wordt verwacht. Het zou ervoor zorgen dat niet alleen huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht, maar ook huwelijken tussen verschillende rassen, worden vastgelegd in de federale wetgeving.

De 74-jarige Fleisher, een gepensioneerde leraar en auteur van kinderboeken, ging in de jaren vijftig naar gesegregeerde openbare scholen in het toenmalige Jim Crow South, en zag later wat hij noemde "token desegregation" op de middelbare school, toen vier Zwarte leerlingen zaten in zijn laatste klas van ongeveer 400 leerlingen.

Hij en zijn vrouw, Debra Sims Fleisher, 73, wonen buiten Richmond, ongeveer 80 kilometer van Caroline County, waar Mildred Jeter, een zwarte vrouw, en Richard Loving, een blanke man, in 1958 werden gearresteerd en beschuldigd van uithuwelijking van staat en terugkeer naar Virginia, waar interraciaal huwelijk illegaal was. Hun uitdaging voor de wet leidde tot Loving v. Virginia, de baanbrekende uitspraak die een einde maakte aan het verbod op interraciale huwelijken.

De Respect for Marriage Act, die vorige week door de Senaat werd aangenomen, komt op stoom sinds juni, toen het Hooggerechtshof het federale recht op abortus vernietigde. De uitspraak omvatte een overeenstemmende mening van rechter Clarence Thomas die suggereerde dat het hooggerechtshof andere precedentscheppende uitspraken zou moeten herzien, waaronder het besluit uit 2015 dat het homohuwelijk legaliseerde.

Verhaal gaat verder

Hoewel veel van de aandacht is uitgegaan naar bescherming voor huwelijken van hetzelfde geslacht, zeggen interraciale paren blij te zijn dat het Congres ook bescherming voor hun huwelijk heeft opgenomen, ook al was hun recht om te trouwen al decennia geleden goed ingeburgerd.

"Het is een beetje zenuwslopend dat deze dingen waar we zo'n duidelijke vooruitgang hebben geboekt nu worden uitgedaagd of dat we het gevoel hebben dat we het bolwerk echt moeten versterken om ze op hun plaats te houden", zegt Ana Edwards, een historicus die in Richmond woont .

Edwards, 62, die zwart is, en haar echtgenoot, Phil Wilayto, 73, die blank is, zijn getrouwd sinds 2006. Beiden zijn al jaren gemeenschapsactivisten en zeiden dat ze interraciaal huwelijk niet als een potentieel kwetsbare instelling beschouwden totdat het Hooggerechtshof de uitspraak van Roe v. Wade uit 1973 waarin abortus werd gelegaliseerd, vernietigde.

“Dat herinnert ons er allemaal aan dat alle rechten die we hebben in deze samenleving voorwaardelijk zijn – ze kunnen worden afgenomen”, zei Wilayto. feit voor ons."

Voor jongere interraciale paren is de gedachte dat hun recht om te trouwen ooit in gevaar zou kunnen komen een vreemd concept.

“We hebben in onze stoutste dromen nooit gedacht dat we beschermd zouden moeten worden als een interraciaal stel”, zegt Derek Mize, een 42-jarige blanke advocaat die in een buitenwijk van Atlanta woont met zijn man, Jonathan Gregg, 41, die zwart is, en hun twee kinderen.

Als stel van hetzelfde geslacht liepen ze voorop in de lange strijd om acceptatie en voelden ze de opgetogenheid die volgde op het besluit van het Hooggerechtshof van 2015 dat het homohuwelijk in het hele land legaliseerde.

Toch zien ze de noodzaak in van nieuwe beschermingen voor interraciale huwelijken.

"We zijn echt opgelucht dat deze wet er is", zei Mize. "Bescherming door de rechtbanken en bescherming door de wetgeving helpt ons zeker om 's nachts beter te slapen."

Mize zei dat hij zich herinnert dat hij Loving v. Virginia op de rechtenstudie studeerde en vond het toen "belachelijk" dat er een rechtszaak moest komen over huwelijken tussen mensen van verschillende rassen. Maar nadat hij de uitspraak van het Hooggerechtshof had gelezen waarin Roe v. Wade werd vernietigd, zei hij: "Wie weet waar het zal stoppen?"

Gregg, een managementconsultant, zei dat hij de Respect for Marriage Act ziet als "een extra niveau van veiligheid" voor homohuwelijken en interraciale huwelijken - een federale wet en uitspraken van het Hooggerechtshof die hun recht om te trouwen ondersteunen.

“Je hebt twee manieren om in orde te zijn,” zei hij. "Ze moeten ze allebei uitschakelen om je huwelijk uit elkaar te laten vallen."

Angelo Villagomez, een 44-jarige senior fellow bij de denktank Center for American Progress, zei dat het "ondenkbaar" was dat zijn huwelijk illegaal zou kunnen worden. Villagomez, die van gemengde blanke en inheemse Marianen-afkomst is, en zijn vrouw, Eden Villagomez, 38, die van Filipijnse afkomst is, wonen in Washington, D.C.

Maar na de omverwerping van Roe v. Wade, "voelt het alsof sommige van die dingen die zojuist als vanzelfsprekend werden beschouwd ... worden bedreigd", zei Villagomez, wiens ouders, ook een stel van gemengd ras, werden trouwde in de jaren zeventig, niet lang na de Loving-beslissing.

Villagomez maakt zich zorgen over wat komen gaat. "Als we geen einde maken aan een deel van deze terugval, gaat dit land naar een heel donkere plaats", zei hij.

"Ik maak me zorgen over wat er nog meer op het hakblok ligt."

___

Associated Press-verslaggever Claire Savage heeft bijgedragen aan dit rapport vanuit Chicago.

___

Savage is lid van het korps van het Associated Press/Report for America Statehouse News Initiative. Report for America is een nationaal serviceprogramma zonder winstoogmerk dat journalisten in lokale redacties plaatst om te rapporteren over undercoverkwesties.