Gevecht om getuigenverklaringen van agenten in opruiingszaak Proud Boys

08 Dec 2022

Gevecht om getuigenverklaringen van agenten in opruiingszaak Proud Boys

Er is een juridische strijd losgebarsten over een politieagent uit Washington D.C. die communiceerde met Proud Boys-leider Enrique Tarrio in de aanloop naar de aanslag op het Capitool op 6 januari 2021. extreemrechtse extremisten.

De getuigenis van luitenant Shane Lamond van de grootstedelijke politie is cruciaal voor de verdediging van de voormalige nationale voorzitter van Proud Boys tegen opruiende samenzwering en andere ernstige beschuldigingen die voortkomen uit de aanval, zeggen de advocaten van Tarrio.

Maar Lamond is van plan een beroep te doen op zijn privilege van het Vijfde Amendement tegen zelfbeschuldiging als hij wordt opgeroepen voor de getuigenbank nadat aanklagers de officier hadden gewaarschuwd dat hij zou kunnen worden beschuldigd van het belemmeren van het onderzoek naar Tarrio, zeggen de advocaten van de Proud Boy. Ze hebben het ministerie van Justitie ervan beschuldigd Lamond te hebben gepest om te zwijgen omdat zijn getuigenis hun zaak zou schaden. Aanklagers hebben die aanklacht krachtig ontkend.

De juridische schermutseling ontvouwt zich twee weken voordat de juryselectie zou moeten beginnen in een van de meest spraakmakende zaken die het ministerie van Justitie heeft aangespannen sinds de opstand van 6 januari. Aanklagers beschuldigen Tarrio en vier medeverdachten van samenzwering om de overdracht van presidentiële macht van voormalig president Donald Trump aan democraat Joe Biden met geweld te stoppen.

Het Proud Boys-proces wordt opnieuw een grote test voor het ministerie van Justitie, dat vorige maand een grote overwinning behaalde in de veroordelingen wegens opruiende samenzwering van twee andere extreemrechtse extremistische groepsleiders: Oath Keepers-oprichter Stewart Rhodes, uit Granbury, Texas, en Kelly Meggs, die de leider was van de Florida-afdeling van de groep. Tarrio's extreemrechtse, mannelijk chauvinistische extremistische groep die het beleid van de Trump-regering aangreep, was een belangrijke agitator tijdens eerdere pro-Trump-protesten en in het Capitool op 6 januari.

Tarrio was niet in Washington toen de rellen uitbraken, maar volgens de autoriteiten heeft hij geholpen het geweld van die dag in gang te zetten. Volgens de autoriteiten plaatste Tarrio kort voor de rellen op sociale media dat de groep van plan was om op 6 januari in "recordaantallen" te verschijnen, maar dat ze "incognito" zouden zijn in plaats van hun traditionele kledingkleuren zwart en geel aan te trekken.

> Verhaal gaat verder

Tarrio werd twee dagen voor de rel gearresteerd in Washington en beschuldigd van het vernielen van een Black Lives Matter-spandoek bij een historische zwarte kerk tijdens een protest in december 2020. Tarrio werd op 14 januari 2022 vrijgelaten uit de gevangenis nadat hij zijn vijfjarige gevangenisstraf had uitgezeten. maand gevangenisstraf voor die zaak.

De advocaten van Tarrio zeggen dat er al enige tijd een onderzoek loopt naar Lamond wegens mogelijke belemmering van de rechtsgang in het onderzoek naar de Proud Boys-leider.

Lamond werd in februari door de politie met administratief verlof geplaatst, zegt Mark Schamel, een advocaat van de officier. Schamel zei dat Lamond een "gedecoreerde veteraan" is van de politie van D.C. en "geen van de onverdedigbare standpunten deelt" van extremistische groeperingen.

Lamond, een inlichtingenofficier van de politie, was verantwoordelijk voor het monitoren van groepen als de Proud Boys toen ze naar Washington kwamen. Tarrio communiceerde regelmatig met Lamond voordat de Proud Boys naar de hoofdstad kwamen om het "doel van de reis, de agenda en de locatie" te bespreken, schreven de advocaten van de verdediging in gerechtelijke documenten.

Tarrio vertelde Lamond dat Proud Boys niet hun traditionele kleuren zwart en geel zouden dragen om zichzelf te beschermen tegen mogelijke aanvallen van antifa-activisten. Tarrio vertelde de officier dat ze van plan waren om de toespraak van Trump te bekijken, te protesteren tegen de resultaten van de verkiezingen "en later die avond waren ze van plan om te feesten met veel bier en babes", schreven de advocaten van Tarrio.

“Hij vertelde me dat ze dit keer incognito proberen te gaan”, zei Lamond in één bericht tegen collega-agenten, aldus de advocaten van Tarrio. "Zelfs als ze hun kleuren niet dragen, blijven ze als een groep bij elkaar, dus we zouden ze moeten kunnen identificeren. Om nog maar te zwijgen van het feit dat ze niet van top tot teen in het zwart zullen zijn met geïmproviseerde schilden!"

De verdediging zegt dat de getuigenis van Lamond Tarrio's beweringen zou ondersteunen dat hij geweld wilde vermijden, niet veroorzaken. De advocaten van Tarrio hebben de rechter gevraagd de zaak te seponeren als de regering weigert Lamond immuniteit te verlenen, zodat hij het standpunt kan innemen.

“Hoe kan er sprake zijn van opruiing als de Proud Boys de politie op 6 januari op de hoogte stellen van hun plannen?” Tarrio-advocaat Sabino Jauregui zei tijdens een recente hoorzitting. "Ze willen niet dat hij getuigt omdat het hun zaak volledig zal vernietigen."

Assistent-advocaat van de VS, Erik Kenerson, zei tegen de rechter dat de suggestie dat aanklagers getuigen onder druk zetten en bedreigen "absoluut onjuist" is.

Tarrio heeft een geschiedenis van samenwerking met wetshandhavers.

Uit vorig jaar ontdekte rechtbankverslagen bleek dat Tarrio eerder undercover werkte en samenwerkte met rechercheurs nadat hij in 2012 werd beschuldigd van fraude. een dozijn andere mensen, volgens gerechtelijke documenten.

Tarrio staat samen met vier anderen terecht: Ethan Nordean, uit Auburn, Washington; Joseph Biggs, van Ormond Beach, Florida; Zachary Rehl, uit Philadelphia en Dominic Pezzola uit Rochester, New York.

____

Ga voor volledige berichtgeving over de opstand in het Capitool naar https://www.apnews.com/capitol-siege