Hoe je zelf eenvoudig en efficiënt autobanden kunt vervangen

06 Nov 2023

Hoe je zelf eenvoudig en efficiënt autobanden kunt vervangen

Autobanden vervangen is een belangrijk onderdeel van auto-onderhoud dat je zelf kunt uitvoeren. Met wat kennis, de juiste gereedschappen en een beetje oefening, kun je zelfs deze taak zelfstandig uitvoeren. Niet alleen zal dit je geld besparen, maar het stelt je ook in staat om de conditie van je banden te controleren en de levensduur van jouw autobanden te verlengen.

De voorbereiding

Voordat je begint met het vervangen van je autobanden, moet je de benodigde gereedschappen bij de hand hebben. Dit omvat een krik, een momentsleutel, en natuurlijk de vervangende banden. Voordat je de banden vervangt, controleer je de autobandenspanning van zowel de oude als de nieuwe banden. Hierbij kun je gebruik maken van de drukwaarden van autobanden tabel om te zorgen voor de juiste bandenspanning.

Het vervangen van de autobanden

Zodra je de gereedschappen klaar hebt en de autobandenspanning hebt gecontroleerd, is het tijd om de banden te vervangen. Begin met het losdraaien van de wielmoeren terwijl de auto nog op de grond staat. Hierna inzet je de krik en hef je de auto iets van de grond. Daarna kun je de wielmoeren volledig verwijderen en de oude band eraf halen. Plaats vervolgens de nieuwe band op de naaf, draai de wielmoeren losjes vast en laat de auto langzaam weer zakken. Gebruik nu de momentsleutel om de wielmoeren aan te spannen volgens de aanbevolen specificaties. Herhaal dit proces voor alle wielen.

Opslag van oude banden

Als je jouw oude banden wilt bewaren voor toekomstig gebruik, zorg dan dat je ze correct opslaat. Idealiter zou je een koele, donkere en droge plek moeten kiezen, zoals een specifique opslag voor autobanden. Deze beschermen je autobanden tegen beschadiging door de zon en andere weersinvloeden.

Samenvattend, het vervangen van je eigen autobanden is een relatief eenvoudige taak die je zelf efficiënt uit kan voeren. Door deze stappen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je banden correct worden vervangen, en zelfs de levensduur ervan te verlengen.